Den rigtige metode

deprimeret mand

I de sidste fire måneder har du været i terapi. Det er du sådan set glad for, at du endelig fik besluttet dig til at komme. Det var bestemt ikke en nem beslutning. Men nu, hvor du begynder at kunne mærke resultaterne af den terapi, som du er i, er dit mod og dit humør meget større og bedre. Depressioner er aldrig nemme at komme over. Ofte er det en meget kompleks problemstilling, der ligger til grund for depressioner. Og ofte bliver depressioner også ledsaget af angstlidelser.

Svært at starte

Det kan være ualmindeligt svært selv at tage initiativet til at komme i terapi. Og her er det altså værdifuldt at have et menneske nær på sig, som kan give dig lige det lille skub, som du har brug for. Det kan være en i familien, der sætter en grænse og nærmest tvinger dig. Det kan være en god ven, som virkeligt godt tør tale til dig om dit behov for at komme i terapi. Og ja, det menneske vil naturligvis gerne hjælpe dig med at finde en god terapeut.

Men det vigtigste er, at du også er villig til at modtage terapien. Og det kan tage tid.

Den metakognitive metode

For dig har det taget lang tid at forstå, at den terapi, som du går til, er den rigtige for dig. Det er en form for terapi, som kaldes for metakognitiv terapi, som du går til. Din terapeut har valgt at bruge denne form for terapi, fordi hun kunne hurtigt se, at hvis hun gik for tæt på dig, så ville din depression forværres. Hun valgte derfor at forklare dig om de øvelser til metakognitiv terapi, som ofte anvendes og som oftest sigter på at aflede dit fokus på de ting, der gør dig angst. Hun valgte – med andre ord – at gå den indirekte vej i din behandling: Starte med at fokusere på, at du lærer at håndtere din angst for derefter at kunne tale med dig om de ting, der ligger til grund for din depression.

Måske usædvanligt men effektivt

Dette er måske en lidt usædvanlig vej at gå. Men den har fungeret for dig. Du har lært at fokusere på de ting, der ligger udenom kilderne til din angst, så du bedre kan håndtere den. Og det har faktisk bevirket, at du også er kommet i bedre humør. Ok, du er ikke helt ude af depressionen endnu. Men du er hundrede procent sikker på, at du kommer igennem depressionen. Og du er også sikker på, at du lærer at håndtere depressionen, hvis den skulle begynde at vise sine ækle torne igen en anden gang.

Du har nemlig – via øvelserne, som din terapeut har undervist dig i – lært, at du er et stærkt og enestående menneske med mange talenter og evner. Du skal dog blive ved med at gå i metakognitiv terapi i et godt stykke tid endnu. Du har talt med terapeuten om det. I er enige i, at du er på den rigtige vej. I er også enige i, at det vil komme til at tage en del tid endnu.