Humor sidder i hjernen

Hjerne med humor

Det er utroligt at tænke på, at det er vores hjerne, der styrer alt i vores krop. Naturligvis får den hjælp fra vores krop, som kan udføre nogle funktioner, som vi slet ikke tænker på. Men i bund og grund er det hjernen, der sender signaler til kroppen om, at den skal gøre noget. Fx at producere hormoner eller få musklerne til at trække sig sammen, så vi kan bruge vores krop. Hjernen har altså et kæmpe lager – adskillige TB må det være – som kan få den til at aktivere kropsfunktionerne.

Humor er hukommelse

Fx er det hjernens hukommelse, der fortæller os, at vi skal le, når vi hører noget, der er værd at grine af. Men fordi hjernen er så vigtig for os, er den også altid i ’forsvarsposition’. Man kan sige, at den forsøger at forudse, hvad der kan ske, så den kan tage de rigtige forbehold, og vi kan beskytte os. Det er derfor, at sommetider ikke er helt så effektive på jobbet. Det er hjernen, der forsøger at holde os på afstand af stress. Vi har bare også en hukommelse, der fortæller os, at vi skal være effektive. Ellers kan vi risikere det værste – nemlig at vores levebrød forsvinder – eller skrumper betydeligt ind.

Humor på arbejdspladsen er vigtig

Forskere argumenterer i disse dage meget for, at humor på arbejdspladsen er et vigtigt element i vores arbejdsliv. Ikke kun fordi humor er med til at skabe et godt, kollegialt forhold og dermed et bedre arbejdsklima. Simpelthen fordi latter bevirker, at vi producerer flere endorfiner, som får os til at slappe af. Vores hjerne giver ligesom lidt slip på at være i forsvarsposition hele tiden. Det hjælper os til at blive mere effektive, fordi vi simpelthen oplever, at vi får mere energi. Tænk over det. Latter og humor på arbejdspladsen er faktisk en redningsplanke fra flere forskellige, uheldige situationer, vi kan havne i – uden at ville det.