Sangria og andre drinks

Lækre drinks

Nu er det endelig sommer. Skolernes sommerferie er begyndt. Mange er allerede rejst til de sydligere himmelstrøg, hvor de nyder en sikker badeferie. Vi er dog nogle, der har det bedst med at være hjemme her i landet om sommeren. Her er jo utroligt smukt. Grønt og frodigt. Og her kan blive meget varmt. Og ja, der er altså noget helt utroligt dejligt i at kunne sidde ude på terrassen – til langt ud på aftenen – med et koldt glas hjemmelavet sangria i hånden. Bare det at sidde lige så stille og høre solsortens fløjt imens isklumperne i glasset smelter. Bare det at nippe til glasset og føre en samtale, der faktisk ikke handler om noget særligt vigtigt, er total afslapning. Du kender det sikkert godt. Måske gør du det også sammen med din partner: Sidder på terrassen eller din lille balkon og nyder en forfriskende drink. Og ja, sangria kan da siges at være indbegrebet af en sommerdrink. Den behøver ikke at være alt for sød eller sur. Det kan du selv regulere ved at bruge den vin, som du bedst kan lide, hvis du altså gider at lave sangriaen selv.

Nem opskrift på Sangria

Det kan faktisk være en fordel selv at lave sin egen sangria – nem opskrift her. Du bestemmer selv, hvor mange forskellige frugter du vil have i den. Og hvilke! Og som sagt, du kan vælge at bruge den vin, du bedst kan lide. Og det må gerne være en hvid vin. Det kan faktisk være utroligt lækkert – især på de rigtigt varme dage, hvor en rødvin måske kan være lidt vammel at smage på.

Måske bryder du dig slet ikke om vin. Det kan være, at du hellere vil have noget, der er lidt stærkere eller bare har en kraftigere smag, som du kan nyde. Måske er et lille glas likør lige det, du hellere vil have. Du kan da sagtens putte en isklump i et glas likør. Og det behøver ikke at være en ultrasød likør. Hvad med et glas kirsebærlikør? Det er hverken for stærkt for sødt eller bittert. Tværtimod, det er en forfriskende lille drik.

Nå, ikke! Du bryder dig altså ikke om sangria eller likør! Jamen, hvad så med en almindelig kold pilsner. Sådan en af dem, der har ligget inde i køleskabet i flere dage, og som bare venter på at blive åbnet og fortæret med glæde. Lyden af skummet, når du hælder drikken op i glasset, er da en oplevelse i sig selv.

Så nyd endelig de lange, lyse aftener på terrassen. Nyd, at du ikke har nogen forpligtigelser, og at du bare kan slappe af. Du har fortjent det efter den lange, mørke vinter og det våde forår. Du skal bare huske, at du indtager alkohol, og at du derfor ikke skal køre ind til byens centrum for at komme i biffen eller ud at spise. Hvis det skal ske, så tag med bus – eller taxa. Jeg er dog sikker på, at du hverken vil ud og spise eller se en film i biografen, når du først har slappet af med en god drink (sangria, likør eller en pilsner) på terrassen.

Så er der rom og gin

I skal til sommerfest. Hos din allerbedste ven. Han bor i Aarhus, og I har fået besked på, at I bare skal tage nattøj med. I skal overnatte hos ham og hans hustru. De har rigeligt med plads, og de glæder sig til endelig at se jer – sådan live. I ses ikke så tit – og her, efter at alt bøvlet med Covid er overstået, har det bare været helt umuligt at finde tilbage til den rytme, I havde med at ses til et glas et par gange om måneden via en af de sociale platforme. I er lidt spændte på, hvordan det vil være at ses – til fest med drinks og dans. Det bliver sikkert en sjov fest. Din ven er en ret underholdende fyr at være sammen med. Der er masser af jokes og sjove historier i ham. Din partner er også lidt spændt. Hun kender ham godt og kan godt lide at tale med hans hustru. Hun er da også en rigtig sød pige. Det bliver skønt at få en weekend i Aarhus.

Drinks med økologisk gin og rom

Du har også lovet din ven, at du gerne stiller op som ham, der blander de bedste drinks med rom og gin i Danmark. Det er nemlig dit speciale. Da du studerede, arbejdede du nemlig på forskellige barer i København, hvor du fik samlet en del viden om drinks op. Og det er en færdighed, som du faktisk har beskæftiget dig med – sådan på hobbyplan. Du har læst adskillige bøger med opskrifter på forskellige drinks, som er gode at servere til fest. Naturligvis har du også en stor viden om, hvad de forskellige væsker, der kommer i de forskellige drinks, består af, og hvordan de fremstilles. Whisky er jo ikke bare whisky. Gin er ikke bare gin. Alle de forskellige drikke fremstilles på særlige måder. De skal lagres – i kortere eller længere tid. Og alt spiller en rolle. Lige fra hvor de tønder, som væskerne lagres i til, hvor længe de opbevares køligt, spiller ind på smagen. Det ved du meget om – og du har da også forstået, at din ven har købt ualmindeligt mange forskellige slags spiritus. Så du kommer sikkert på arbejde til festen, når de andre gæster finder ud af, at du kan blande gode drinks. Det er helt ok. Din taktik vil være, at du starter med at blande de bedste drinks. Når gæsterne så er blevet lidt snalrede, så kan du slække lidt på kvaliteten, så din ven kan nyde de gode flasker i fred og ro. De fleste gæster vil sandsynligvis ikke kunne smage forskel på den ene eller den anden whisky eller gin.

Det er jo sådan med stærk spiritus, at det kræver kendskab og tålmodighed, hvis man virkeligt skal kunne smage forskel. Det kræver også særlige glas og det handler altså ikke om, at det bare skal skylles ned. Der skal duftes, og væsken skal have lov til at røre ved både tungen og ganen. Men til festen er det jo ikke det, der er fokus. Her vil det være at skabe nogle gode, farvestrålende drinks, der kan sætte samtalerne og dansen i gang.