Problemer med nattesøvn

søvnproblemer for en kvinde

Vi oplever sikkert alle sammen, at der er nætter, hvor vi bare ikke kan falde i søvn. Det kan der være flere grunde til: Måske har vi et problem, som vi ligger og spekulerer på. Måske glæder vi os til dagen efter, fordi der vil ske noget spændende. Så vi ligger i sengen og forestiller os alt muligt dejligt og spændende. Måske kan vi ikke falde i søvn, fordi der simpelthen er for varmt. Sommerheden medfører, at vi sveder og ligger og sparker rundt med dynen.

Typer af søvnproblemer

Uanset hvad grundene til at vi ikke kan sove er, så giver de os sjældent alvorlige problemer med søvn. Vi får løst vores problem, vi får en spændende dag og kan derfor falde til ro, når vi tænker på dagens erfaringer. Og ja, vi har nok også lært, at vi ikke behøver en dyne, når varmen sætter ind. Vi kan nøjes med et lagen – eller en meget let dyne. Men der er nogle mennesker, der ikke kommer væk fra de søvnløse nætter. De har brug for hjælp. Og det skal de simpelthen acceptere, at de har.

Søvnmangel er meget usundt

Det er nemlig ikke sundt at lide af mangel på søvn. Det kan faktisk føre til fysiske sygdomme. Mangel på søvn betyder ikke kun, at du føler dig træt. Det skal du lige vide. Når du udsætter din krop for at skulle fungere, uden at den har fået den hvile, som søvnen giver den, så ændrer du på kroppens hormonbalancer og meget andet. Og det kan føre til alvorlige sygdomme. Fx diabetes.

Jo, det er sat lidt på spidsen. Men det er fordi, du skal forstå, at uden søvn, så vil du udsætte dig selv og dine omgivelser for fare. Er din krop og hjerne træt, ja så kan du simpelthen ikke reagere hurtigt, eller tænke ordentligt. Og det skal du kunne hele tiden.