Valentinsdag

Valentinsdag eller Valentines dag er blevet ganske populært i Danmark de senere år. Mange tror, at Valentinsdag er en amerikansk tradition, men det er helt forkert. De kære Valentins dag gaver stammer faktisk fra den katolske kirke – men op i rumpetten med det lige nu. Er du i vildrede med, hvad du kan give din kæreste i Valentinsdagsgave, kan det da være, du kan finde inspirationen her i denne lille artikel om Valentins dag.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til ære for en af de romerske guder, Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.

Kort til Valentins Dag

Der er et langt spring fra middelalderens Valentin-hilsner – over 1800-årenes parfumerede kort til vor tids e-valentines.

Det ældste bevarede Valentinebrev er Margery Brews hilsen sin forlovede fra 1477, men der findes videnesbyrd om, at tanken har været kendt allerede i begyndelsen af 1400-årene, hvor et Valentinedigt tilskrives hertug Charles, hertug af Orleans der sad som fange i Tower efter slaget ved Agincourt i 1415.

Breve eller kort blev imidlertid hurtigt en væsentlig del af skikken, og kendes ikke mindst fra 1600-årene. 1700-årenes Valentine-breve var håndlavede, og indeholdt romantiske småtegninger af hjerter, blomster, fugle o.lign.

I den victorianske periode fik Valentine-breve en form for storhedstid. I løbet af 1800-tallet skete der også en form for kommercialisering af skikken, idet man begyndte at kunne købe kort og særligt papir til formålet, fx udsmykket med kniplingskant, forgyldninger – eller endda med duft. Versene kunne nu også være fortrykte på papiret, så brevet var klart til at sende.

Hvad skal jeg give i Valentins Dag gave?

Den er svær, ikke? Hvis du har en sød kæreste, kan du jo prøve med noget lidt anderledes i år – nemlig hårprodukter eller flotte blomster. Hvilken kvinde med respekt for sig selv, kan ikke lide en flot buket fra sit livs udkårne? Det bedste af det hele er, at du kan finde et hav af blomsterbutikker med billige blomster hos Novaindex.com.

Novaindex.com har samlet stort set alle blomsterhandlere i hele Danmark, så det bliver ikke svær at finde en nær dig. Og det bedste af det hele er, at det er gratis for dig benytte dig af virksomhedsdatabasen.

Skal du ud at spise på Valentins dag måske, så finder du ligeledes en unik oversigt over restauranter i Danmark. Uanset hvilken by eller hvilken type restaurant, så finder du den ligeledes hos Novaindex.com.

Eller skal I bare ligge hjemme og pysse-nysse? Lad os høre, om du holder Valentins Dag – og hvad du mener om Valentines Day i Danmark!