Billån?

Der er utallige muligheder for at få finansieret købet af en ny bil hos Santander – eller eventuelt en nyere brugt bil. Antallet af låneudbydere alene i Danmark er enormt, og via internettet er det legende let at beregne, hvad man skal betale for finansieringen.

De mere seriøse låneudbydere på internettet har alle en funktion til at beregne den præcise månedlige ydelse på et givet lån, og selv om udbyderne tager et forbehold om, at oplysningerne er vejledende, kan man normalt regne med de tal, som beregningerne viser.

Forbeholdet hænger først og fremmest sammen med, at renten kan ændre sig, så hvis du på en låneudbyders hjemmeside beregner din ydelse på et givet lån i dag, kan den måske være en anelse anderledes i overmorgen, når du måske ansøger om lånet. Derfor er det vigtigt at være vågen, når du vil låne penge.

Mange vil måske foretrække at låne penge til bilkøb hos den bank, de i forvejen er kunde, men et tjek på internettet viser, at det nok ikke i ret mange tilfælde vil være det billigste.

Et eksempel på et lån til en bil med en pris på 300.000 kr. og en udbetaling på 60.000 kr. med en løbetid over 7 år og fast rente viser ikke de helt store forskelle på den månedlige ydelse.

Hos en af Danmarks helt store banker lander den månedlige ydelse på 3.904 kr.

Hos en tilfældigt udvalgt låneudbyder på internettet er den månedlige ydelse på 3.621 kr.

De to tal er direkte sammenlignelige, da stiftelsesomkostninger, tinglysning m.v. i forbindelse med optagelse af lånet er indregnet.

Hos den tilfældigt udvalgte låneudbyder på internettet kan man også vælge en variabel rente, der gør ydelsen lidt mindre, så man skal af med 3.504 kr. pr. måned – altså en besparelse på 117 kr. hver måned. Men her skal man være opmærksom på, at den månedlige ydelse på 3.504 kr. vil ændre sig med renteudviklingen. Umiddelbart forekommer merprisen på 117 kr. pr. måned (det bliver cirka en tredjedel billigere efter indregning af rentefradraget på selvangivelsen) som en fornuftig forsikring mod et måske langt højere renteniveau om nogle år.

Dyrt at undgå udbetaling på billån

Nogle låneudbydere tilbyder også lån til bil helt uden udbetaling, og det kan naturligvis være aktuelt for bilkøbere, der ikke lige står med penge til en udbetaling. De fleste, der vil købe en bil til 300.000 kr. har dog formentlig i forvejen en bil, hvis salgspris kan bruges som udbetaling.

Den førnævnte tilfældigt udvalgte låneudbyder tilbyder også et lån på 300.000 kr. helt uden udbetaling. Men så ender den månedlige ydelse i lånets 7 års løbetid på 4.769 kr. med fast rente.

Det svarer til en merpris pr. måned på 1.148 kr. (igen før skatteberegning). Over de syv år giver det en merpris på i alt 96.432 kr. for at låne de 60.000 kr. til at dække ind for den manglende udbetaling.

Af dette beløb er de 36.432 kr. således alene renter af de 60.000 lånte kroner. Her kan man også regne med en skattebesparelse på cirka en tredjedel, så den reelle merpris bliver ca. 24.000 kr. i lånets løbetid.

For den, der skal låne penge til køb af en bil, er det altså helt oplagt, at man står bedst økonomisk, hvis man kan præstere en udbetaling på mindst 20 procent af bilens pris.

Samlet ser må det konstateres, at det faktisk er ganske billigt at låne penge til køb af bil. Hvis vi tager eksemplet med den tilfældigt udvalgte låneudbyder og det nævnte lån med 60.000 kr. i udbetaling, vil man efter 7 år have betalt i alt 364.164 kr. for sin bil til en pris på 300.000 kr.

Man har med andre ord betalt i alt godt 64.000 kr. for at låne de 300.000 kr. Det er ikke meget forskelligt fra den bruttoforrentning, man kan opnå ved at investere de 300.000 kr.