Bygge nyt sommerhus?

Nyt sommerhus

I er ved at gøre klar til at skulle bruge sommerhuset meget mere i det kommende halve år. Huset, som I købte sidste år, er forfaldent. I forrige weekend kunne i konstatere, at der skal gøres noget ved taget. Det regner ind ude i køkkenet. Godt nok er det et lille hus – og det er en overkommelig udgift at få repareret taget, så I kan bruge de kommende weekender på at få malet og gjort lidt ved selve grunden, som sommerhuset ligger på. Men da I også opdagede, at der er nogle fugtskader nede ved sommerhusets fundament, har I lidt betænkeligheder. I vil naturligvis reparere taget – I kan gøre det selv. Men, fugtskaden har bevirket, at der er opstået den idé – eller tanke: I måske ikke skal bruge penge på at få repareret fugtskader. Måske kan det betale sig for jer at bygge et nyt sommerhus på grunden.

Det skal undersøges

Det er noget, I skal have undersøgt. Og I skal undersøge det. Det er nemlig ofte sådan, at når vi først kaster os ud i et projekt, der handler om store reparationer og forbedringer, så vil vi gerne gøre det så godt, vi kan. Det kan føre andre projekter med sig, som måske ikke er umiddelbart nødvendige, men som vi godt kan se, vil blive nødvendige. Fx sådan noget som at få sat en god ovn og kogeplade i et lækkert køkken. Eller at få moderniseret badet – så der bliver rart at være på en kold dag i løbet af julen.

Hvad siger reglerne?

Selvfølgelig skal I ikke kun indhente priser og sammenligne, hvad det vil koste at reparere og forny det eksisterende sommerhus i forhold til, hvad et helt nyt sommerhus vil koste. I skal selvfølgelig også undersøge, om der er forskellige regler for, hvor og hvordan I må bygge på jeres sommerhusgrund. Det er nemlig ofte sådan, at i sommerhusområder er der særlige regler for, hvor og hvordan. Det kan være, at du ikke må bygge, så du ødelægger udsigten for din nabo. Det kan også tænkes, at du slet ikke må fælde træer på din grund. Du må fx gerne save et træ, der er væltet efter en storm ned, og bruge det som brænde i sommerhusets brændeovn. Du må sikkert også gerne beskære et træ, der kan skygge for din nabo. Men fælde det? Det må du ikke. Det begrænser selvfølgelig, hvor du kan bygge et nyt sommerhus på din grund. Du skal derfor også undersøge, om der gælder særlige regler.

Frem til en beslutning

Først når I har undersøgt alt omkring priserne og reglerne for jeres sommerhusgrund, kan I tage en kvalificeret beslutning om, hvordan I skal bruge jeres penge. Og I kan tage den rigtige beslutning. Det kan sagtens tænkes, at det godt kan betale sig at få et helt nyt sommerhus i stedet for at skulle kæmpe med et gammelt og forfaldent et i flere år. Foreløbigt skal I dog nyde, at I har en lang periode foran jer – og et sommerhus, som kan bruges, indtil I finder ud af, hvilken løsning der er rigtig for jer.