Lean vinder frem

På kursus i Lean

Der er bare nogle gange, hvor du ikke tager den rigtige beslutning. Det har noget at gøre med, at du ikke har analyseret problemet, som du forsøger at løse. Problemløsning er en videnskab. Det handler om, at du skal lære at formulere problemet, så det står helt præcist for dig. Det kan være en svær proces. Det kan også være en tidskrævende proces. Og har du tiden til det? Ikke altid. Derfor kan det være en rigtig stor hjælp, hvis du finder en Lean konsulent, som kan hjælpe dig med at finde de virkelige problemer, som bevirker, at din virksomhed ikke fungerer, helt som den skal. Der kan være tale om nogle flaskehalse i nogle af arbejdsprocesserne, som bevirker, at I bliver forsinkede. Der kan også være tale om nogle gnidninger imellem fx marketingafdelingen og økonomichefen, som bevirker, at noget går i stå.

Overvej en Lean konsulent

Jeg anbefaler en Lean konsulent netop, fordi de har modtaget særlig træning i at analysere en virksomhed – og de kan meget hurtigt finde ud af, hvor problemerne i den ligger. Der er ikke noget med, at de fortæller dig, at det måske ligger der eller der. De kan se det, og de kan gøre det klart for dig. De kan også fortælle dig, hvordan du kan løse problemet – eller problemerne. Det bedste er bare, at Lean konsulenter aldrig vil fortælle dig, at du skal gøre sådan eller sådan. De vil sætte flere forskellige muligheder op for dig. Og de vil kunne sætte løsningsmuligheder op, som involverer alle i din virksomhed. Ikke kun konfliktende parter. Og det er værdifuldt. Fordi jo mere bevidste alle i virksomheden er om, hvor I skal hen, og hvor der er problemer jo flere ressourcer, vil der blive sat ind, for at I når målene og ikke ryger ud i konflikter, der kan være ødelæggende for en virksomhed, der er i hård konkurrence.

Forfremmelse på vej

I går blev du kaldt ind til chefen. Til et lille møde – sådan på tomandshånd. Du var faktisk lidt nervøs for det. Men det viste sig, at han slet ikke ville tale med dig om den regnefejl, du havde lavet. Han er selv ingeniør, og han ved godt, at selv den dygtigste ingeniør kan lave en regnefejl. Det, som han i virkeligheden gerne ville tale med dig om, var, at han gerne så, at du tog en ekstra opgave på dine skuldre. Han mener, at du er den rette person. Du har lederegenskaber, som han værdsætter. Også selvom du ikke har været i firmaet i mere end 7 måneder, så har han lagt mærke til, at du er god til at formidle. Og det er en egenskab, som han gerne vil udnytte.

På kurser i Lean snart

Han vil derfor gerne give dig lidt mere i løn, hvis du vil påtage dig at lede en proces internt i firmaet, hvor I bliver bedre til at løse de problemer, der hele tiden opstår. Han har derfor kigget på forskellige Lean kurser hos Leanakademiet og vil gerne have, at du tager på et Lean kursus i næste uge. Det kræver, at du skal være væk fra din familie i nogle få dage. Det var sådan set det, han ville tale med dig om. I første omgang blev du fuldkommen paf.

I næste omgang blev du glad. Det viser, at din chef har tillid til dine evner – og at han gerne vil investere i dig. Så du sagde, at det vil du gerne tage på dig. At lede en proces, hvor alle i virksomheden får bevidsthed om, hvad det er, der kan give konflikter eller flaskehalse i arbejdsprocesserne – og hvor alle kan være med til at løse problemerne – eller konflikterne. Nu sidder du derfor og er ved at undersøge, hvad Lean egentlig er.