Grøn polering i flere byer

Miljøvenlig vinduespolering i København

Det er snart længe siden, at det var påske. Nu er det næsten ved at være sommer. Eller faktisk, så er det sommer. Vejret er jo varmere end normalt. Og desværre har vi kun fået meget lidt nedbør i de sidste par måneder, så alt er tørt og støvet. Støvet sætter sig på ruderne. Det sætter sig lige der, hvor der – før påskerengøringen – var striber efter et fejlslået forsøg på at pudsevinduerne udvendigt. Det er ikke så pænt at se på. Men hvem har lyst til at pudse vinduerne i denne varme – velvidende at tiden kunne bruges til at sole sig – og at vinduespudsningen alligevel ikke bliver, som den skal være. Ja, du må da gerne karakterisere mig som doven eller ligeglad med, hvordan facaden ser ud her i Roskilde.

Miljøvenlig vinduespudsning

Jeg fortæller dig bare tingene, som de er: Jeg vil ti gange hellere alliere mig med en dygtig vinduespudser i Roskilde som MEM her og få ham – eller hende – til at gøre arbejdet for mig. Det er nemlig ikke min kop te at kæmpe med svaber, klude og sæbevand på en hed sommerdag. Og det er bestemt heller ikke den bedste løsning for miljøet. Jeg har det, nemlig med at overdrive lidt med rengøringsmidlerne. Og vi skal jo passe godt på miljøet. Derfor skal vi ikke skvulpe rundt med en spand, fyldt at sæbevand, der består af H2O og kemikalier. Kemikalierne -selvom der står på pakningen, at de er miljøvenlige – trænger ned i undergrunden og ind i vandet dernede. Usundt for planeten.

Dertil kommer, at jeg har ret god erfaring med at få hjælp til vinduespudsningen. Det var faktisk først for et år siden, at jeg fandt ud af det. Indtil da kæmpede jeg med det arbejde. Men da jeg faldt ned fra stigen, blev drivvåd og ret arrig over et grimt sår på albuen, så besluttede jeg at ringe efter en vinduespudser i Roskilde. Han kom, så på vinduerne, og pudsede dem – og dermed vandt han mit hjerte: Vinduerne blev fine. Det føltes, som om at solens stråler var ekstra stærke. Og ja, siden da har han været her sådan cirka hver anden måned. Vi har ikke sådan et fast skema, som han følger, når han pudser mine vinduer – eller for hvornår han skal pudse dem. Jeg ringer til hans firma og aftaler tid efter behov. Og så kommer han – altid til tiden. Det er kun sket en enkelt gang, at han måtte udsætte jobbet en dags tid. Det var, fordi hans datter blev student – og han skulle da hen og give hende hatten på. Sidste år. Og ja, det kan jeg da ikke nægte ham. Det er jo en stor glæde, når et barn bliver student.

Men nu har han ikke flere børn, der skal være studenter i år, så jeg kan sagtens ringe til ham og bestille tid. En gang i næste uge vil være fint. Og ja, jeg holder af min vinduespudser fra Roskilde. Han har humor. Er glad for sit arbejde og gør det super fint.

I både Ballerup og Hvidovre

Måske arbejder du også i en af de der kæmpestore kontorbygninger, som består af glas, jern og beton. Det kan være, at du sidder bag ved et gardin – oppe på tredje sal – og kæmper med dagens opgaver. Du bliver lidt distraheret, fordi der er en skygge, der glider frem og tilbage hen over din skærm. Det er lidt irriterende. Du trækker derfor gardinet fra og ser, at det er vinduespudseren inde fra Ballerup, som hænger i sådan en slynge, imens han pudser vinduerne. Du kan ikke høre ham, men du kan se, at han fløjter. Han er i godt humør. Du sætter dig tilbage til skærmen. Nu forstår du, hvad det var, der skabte den der glidende skygge. Du tænker ikke mere over det. Du koncentrerer dig om dit arbejde.

Ved 16-tiden begynder du at lukke ned for i dag. Fyraften. Du skal hjem til din kæreste. Der er ikke så langt. Afstanden mellem Ballerup og Hvidovre er kun en 15 – 20 km. Så det er hurtigt klaret i bil. På cykel tager det noget længere tid. Som fx i dag, hvor du nyder at cykle hjem. Vejret er dejligt.

På vejen hjem overvejer du, om du skal smutte ind forbi supermarkedets slagter og købe to gode og store bøffer. De skal grilles, og du og din kæreste skal hygge jer med den gode middag. Du overvejer også, hvad weekenden, der kommer, skal gå med. Du ved, at I faktisk besluttede at få projektet omkring grundig – sådan virkelig tilbundsgående – rengøring i huset sat i gang. Men gider du? Egentlig ikke. Ville det ikke være nemmere bare at få hjælp til det. Du kunne jo sagtens ringe til en vinduespudser i Hvidovre og få ham til at komme og hjælpe til med den del af arbejdet. Du kunne sikkert også overtale din kæreste til at finde en gartner, der kan sørge for, at haven kommer nogenlunde i fin stand. Og helt sikkert kan du sagtens finde en pige, der gerne vil tjene lidt ekstra penge ved at støvsuge og støve af. Du kunne så koncentrere dig om at få ryddet op i køkkenets skabe og skuffer. Få renset emhætten og nøjes med det.

Masser af gode ideer

Du har tankerne fyldt med gode idéer til, hvordan I kommer igennem et projekt, som ingen af jer virkeligt har lyst til at arbejde med. Og lige inden du når hen til jeres vej, beslutter du, at du skal finde telefonnummeret på den vinduespudser i Hvidovre, som hjalp dig lige inden jul. Det vil være så fint, hvis han kan komme i weekenden. Du ringer op, lige så snart du er kommet inden for døren. Du råber ikke engang ”Hej, jeg er her.” Vinduespudseren svarer. Desværre kan han ikke komme i weekenden. Han er fuldt booket. Men han fortæller dig, at du kan booke en tid online. Bare gå ind på hans site. Det gør du. Du booker til næste weekend. Fisker bøfferne ud af cykelkurven og får dem lagt på køkkenbordet. Du fortæller din kæreste, at projekt ”rengøring” er udskudt i en uges tid.