Halloween 2016

Halloween i Danmark? Det er ikke så mange år siden, det var et ukendt begreb, men lige som Mors dag er Halloween blevet en del af den danske kultur. Begge fænomener stammer i øvrigt fra USA lige som så meget andet godt. Her får du lidt baggrund og gode tips til Halloween i Danmark 2010.

Allehelgensdag har ikke haft så stor folkelig betydning i Danmark som fx i den engelsktalende verden, hvorfra vi har importeret Halloween, som nu vinder frem.  Egentlig véd vi meget lidt om, hvordan Halloween markeres og af hvem. Men noget tyder på, at det navnlig et en tradition, som fx institutioner og arbejdspladser tager op. Og Halloween handler i høj grad om fest og udklædning, kostumer og sjov og ballade – også i Danmark.

[hana-code-insert name=’ventetoejads’ /]

Halloween kommer fra USA

I de moderne USA er de to dage omkring Halloween blevet en art karneval – med okkulte og gyseragtige undertoner, hvor børn og voksne klæder sig ud i uhyggelige og skræmmende kostumer som for eksempel spøgelser, monstre, vampyrer, hekse og banditter, etc. Udendørs kan du se “uhyggelige” dørdekorationer, eller det grinende græskarhovede med indvendigt stearinlys. Det er på selve Halloween aften, at børnene går rundt i kvarteret og ringer på for at få slik.

Trick or Treat på Halloween

Trick-or-treating er en skik, der er blevet udbredt i USA navnligt siden 1950´erne. Udklædte børn går rundt i nabolaget, og ringer på dørene, når der lukkes op, råber de “trick-or-treat”. Evt. har husets beboere særlige slikposer klar, er måske også selv klædt ud og har udsmykket huset.

Halloween har altid været meget populær hos voksne, men i løbet af de seneste ti år har antallet af praktiserende Halloween voksne vokset enormt. Og der er en god grund til. Det er den ene nat i året, hvor voksne kan klæde sig ud som enhver fantasi, de ønsker, og har deres person skjult bag udklædning og masker.

Denne popularitet går langt ud over at hjælpe børnene med at vælge deres kostumer og uddeling af godbidder. Du ser flere og flere voksne i kostume, når de udleverer deres godbidder ved hoveddøren, og mange går trick or treat selv.

Mange virksomheder holder Halloween firmafester og tillader eller ligefrem tilskynder deres ansatte til at bære kostumer på arbejde som en del af Halloween ånd. Natklubber holder kostume konkurrencer med nogle temmeligt heftige præmier til de bedst udklædte personer eller par.

Men mest af alt, er det også blevet en social begivenhed. Den mest populære Halloween på året er, når Halloween falder på enten en fredag eller lørdag af indlysende årsager.

Den amerikanske “Halloween” begyndte at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer i Scala, med gyserfilm-maratoner, gevinster til bedste udklædning m.fl. I år 2000 begyndte Fætter BR at sælge Halloween-ting, og i 2006 begyndte Tivoli at holde Halloween-åbent i efterårsferien, hvor haven til lejligheden dekoreres med græskar, hekselandsby etc. I 2008 deltog 264.00 mennesker i Tivolis Halloween-arrangement, som har gjort efterårsferien til havens mest besøgte periode om året — inklusive både sommer og jul. Halloweens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget til 400.000 græskar i 2008.

Halloween er også tid for udklædning, og skal du bruge udklædningstøj til børn, er det bare med at shoppe løs!

Halloweenopskrift: De søde halloween spøgelser med marcipanbunde er nemme og hyggelige at lave og gode som pynt på halloween-bordet

Ordet halloween er en sammentrækning af det engelske ”all-hallo-even”, som er et gammelt udtryk for ”alle helgeners aften”. Som mange nyere traditioner, har vi importeret halloween fra USA, men traditionen har sin historiske rod andetsteds og består af elementer fra både kristendommen og folkelige trosforestillinger.  I moderne tid har skikken udviklet sig til en større festdag, og i dag er temaet gys og vilde kostumer sammen med kulørte lamper og levende lys i græskar.  Skal det være rigtig hyggeligt, kan du byde på søde, sprøde spøgelser….

Marengs-spøgelser

(20 stk.)

3 æggehvider (past.)

225 g sukker

100 g Odense Hvid Chokolade

200 g Odense Ren Rå Marcipan

Små sølvkugler

Pisk æggehviderne luftige og stive. Drys sukkeret i lidt ad gangen, mens der piskes,

og pisk til marengsen er sej. Hak chokoladen og vend den i marengsblandingen.

Skær marcipanen i 20 skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Fyld marengsen i en plastpose og klip et hjørne af eller brug en sprøjtepose. Sprøjt marengsen ud på marcipanen som en spiral, der bliver tyndere. Sæt 2 sølvkugler på som øjne.

Bag spøgelserne ved 120° C i ca. 45 min. Lad dem køle af 5 min. inden de flyttes.

Tip: Op til 1 uges holdbarhed i kagedåse

Udskæring af græskar til Halloween

Sektioner af græskar er skåret ud at lave et design, der ofte forestiller et ansigt, som regel truende som en dæmon eller djævel. En række værktøjer kan anvendes til at skære og hule ud græskar, lige fra simple knive og skeer til specialiserede instrumenter, typisk sælges i ferie dele af købmandsforretninger. Trykte skabeloner kan bruges som en rettesnor for stadig mere komplekse designs. Efter udskæring, er en lyskilde (traditionelt et stearinlys, undertiden en elektrisk lys) placeret inde i græskar og toppen er sat tilbage på plads.

Den lyser designet indefra. Nogle gange kan en skorsten er skåret i. Det er muligt at skabe overraskende kunstneriske mønstre, det være sig simple eller indviklede karakter. Men mod slutningen af det 20. århundrede begyndte kunstnere at udtrykke alle slags ide, de kunne forestille sig på græskar. I dag er det almindeligt at se portrætter af de politiske kandidater, berømtheder og tegneseriefigurer. Græskar maleri er også almindeligt, især for børn, hvis forældre ikke ønsker dem at håndtere skarpe værktøjer, der er involveret i carving