Mange lider af angst

woman's face photograph

Du har sikket set en lignende situation før: et lille barn på to år er med sine forældre oppe i Rundetårn. Forældrene nyder udsigten ud over byen. Og den lille formår at vride sig løs. Helt og aldeles frygtløst styrter barnet hen imod jerngitteret, der sørger for, at ingen kan springe ud. Forældrene ser barnet i sidste øjeblik og styrter efter ungen. De får grebet fat i barnet og det bliver omfavnet og knuget tæt ind til en af forældrenes krop. Du kan se, at moren blev bleg af frygt. Faren blev fuldstændig lammet, inden han fik tænkt sig om. Den lille: Ja, han har haft det skønt. Der har ikke været noget, han frygtede eller var bange for.

En sær tilstand

Ja, angst er en mærkelig tilstand, som vi alle sammen kommer til at opleve. Et toårigt barn har måske ikke fået udviklet sin sans for højder, volumener eller farlige elementer og situationer endnu. Derfor har det ikke følelsen af angst. Men forældrene: Jo, de ved, hvad angst er. De ved måske ikke, at deres reaktion var helt instinktiv: De skal redde deres afkom, så racen kan leve videre! Det er lige præcist det, angst kan fremkalde hos os: En reaktion, der sørger for, at vi overlever! Så kom ikke og sig, at angst er en dårlig ting. Nej, den er god og den er udtryk for en sund psyke.

Hvad er angst egentlig

Ja, du spurgte selv: ”Hvad er angst?” Og her har du så fået mit svar. Angst er en mekanisme inde i vores følelsesliv, som kan sørge for, at vi kan forsvare os imod trusler og fare. Og det er godt. Jo, det er den helt slanke udgave af svaret, du har fået her. Der er selvfølgelig mange flere dimensioner, som vi skal huske, når vi taler om angst.

Husk, at du kan tage en såkaldt angst test her. Fx så er jeg ganske sikker på, at vi får en ny angst lidelse ind i kataloget, som allerede er vokset gevaldigt. Vi kommer til at tale om ’klima angst’. Flere og flere mennesker bekymrer sig om klimaet og de klimaforandringer, som vi allerede har fået at mærke, og som vi må lære at leve med i fremtiden.

Reelle og alvorlige bekymringer

Bekymringerne er reelle – de er alvorlige – og de kan føre til mange andre former for angst. Dødsangst. Social angst. Helbredsangst. Ja, der er næsten ingen angst lidelse, som bekymringerne over klimaet ikke kan medføre.

Og sker det, at vi når derhen, hvor vi fx taler om generaliseret angst og at alle får mange angstanfald, fordi de simpelthen ikke kan overskue situationen, de befinder sig i, så er vi altså ret langt inde i en forkert tunnel. Pointen her er, at angst kan være destruerende for et almindeligt menneskes liv, hvis den (angsten) ikke bliver behandlet. Det kan der nemlig være behov for.

Kan et menneske ikke varetage funktioner i hverdagen fordi angsten dominerer, så er angsten ond. Den er ikke god. Den redder ikke mennesket. Den destruerer det. Derfor skal angst behandles. Angsten skal bringes ned til et niveau, hvor den enkelte person selv kan håndtere den – og leve med den.