Moral og forsikringer

Danskernes moral med hensyn til forsikringssvindel er tilsyneladende en smule flosset. Flere undersøgelser peger på, at en del mennesker finder det næsten legitimt at snyde sig til en erstatning fra forsikringsselskabet ved at fingere en eller anden form for uheld eller tyveri.

Og det kan undre, at moralen på dette punkt er så lav hos mange mennesker, for domstolene ser i hvert fald anderledes på det. Forsikringssvindel straffes ganske hårdt, og der er mange eksempler på ubetinget fængselsstraf til udøverne af denne “sport”.

I de seneste år har der også været en del eksempler på forsøg på misbrug af folks bil forsikring. Den helt traditionelle metode med at sætte ild til bilen og efterfølgende hævde, at branden startede som en motorbrand, florerer fortsat.

Men nu er der også eksempler på, at nogle mennesker finder på at stjæle deres egen bil. Fremgangsmåden er typisk, at man begår et indbrud i sit eget hjem ved for eksempel at knuse en rude. Derefter tager man bilnøglerne og kører i ubemærkethed bilen væk fra hjemmet.

Bilen forsvinder sporløst, men via kriminelle netværk havner den i mange tilfælde i et østeuropæisk land. Bilejeren modtager naturligvis en form for betaling fra de kriminelle samarbejdspartnere, men samtidig melder han naturligvis indbruddet og biltyveriet til politiet og sit forsikringsselskab.

Hvis svindelnummeret ikke opdages, får bilejeren udbetalt en erstatning, og sammen med de penge, han har modtaget for “salget” af bilen, står han tilbage med en økonomisk gevinst. Det koster desværre samfundet og forsikringsselskaberne dyrt at efterforske den type sager.

Der er jo en række grund etil, at det er dyrt at tegne forsikringer, ikke?