Online handel og miljø

Miljøvenlig emballage

Vi handler allesammen via internettet. Det betyder, at vi får ret meget pap og papir ind i huset. Alt det, som de varer, vi har købt, er pakket ind i, så de ikke bliver beskadiget under forsendelsen. Før vi begyndte at handle så meget via internettet, ville vi måske bare have fået udleveret en plastpose, som vi kunne bære produktet hjem i.

I dag har vi måske stabler af papkasser, silkepapir og almindeligt indpakningspapir liggende et eller andet sted i huset, fordi vi ikke kan nænne at smide emballagen ud. Vi har en idé om at genbruge det. Og det kan vi sagtens. Ja, det sker jo, at vi selv skal sende en pakke til en bekendt – eller et familiemedlem. Men hvad sker der i virkeligheden, på trods af vores gode intentioner?

Emballagen

Vi tager os sjældent sammen til at finde en papkasse, vi kan genbruge, der passer til objektet. Og er det en gave, vi sender, så synes vi, ligesom at objektet ikke skal pakkes ind i brunt indpakningspapir. Silkepapiret, som var viklet om det skrøbelige objekt, vi modtog, er alligevel krøllet. Så vi glemmer ligesom at genbruge al den emballage, vi har samlet sammen via vores indkøb på nettet. Vi besøger derfor en boghandler eller en stor forretning, der har specialiseret sig i emballage og kontorartikler. Og vi køber selvfølgelig miljøvenlig emballage, som vi kan sende objektet i. Vi køber fint papir, som vi kan pakke gaven ind i, inden den bliver sendt.

Miljøvenlig og bæredygtig emballage

Vi får derfor samlet en bunke papkasser og indpakningspapir, som bare hober sig op. Og det giver da også et lille stik i hjertet, når vi indser, at vi er nødt til at kassere papiret og kasserne. Vi kan jo se, at de shops, som vi har handlet hos, har lagt sig i selen for også at bruge miljøvenlig emballage. Alligevel så bliver det smidt ud. Det er faktisk en skam. Vi ved det godt. Men det er nødvendigt. Vi kan jo ikke have flere kilo papir og pap liggende. Det kræver plads. Hylder eller skuffer, som vi gerne vil opbevare noget andet på / i.

Der er selvfølgelig en god pointe i, at vi gerne vil sende en fin gave, som er sikkert emballeret. Og det er super, at vi benytter miljøvenlig emballage. Papkasserne er lavet af genbrugspapir. Papiret er også ofte fremstillet af genbrugspapir. Og vi bruger da helst også en pose af genbrugsplast, hvis vi skal være helt sikker på, at gaven er opbevaret totalt vandtæt.

Lær at genbruge

Men hvorfor kan vi ikke lære at genbruge de papkasser, vi allerede har stående? Vi kunne eventuelt nøjes med at købe fint indpakningspapir og lægge gaven i en af de gamle kasser. Og er det en skrøbelig ting, vi skal sende, så kan vi da vikle en masse af det brune, kedelige indpakningspapir om objektet. Det beskytter også godt imod stød. Vi skal bare krølle papiret sammen, så det ligesom danner små bobler og mellemrum, som kan absorbere stødene, der vil komme under forsendelsen. Er det ikke bare et spørgsmål om, at vi lærer at genbruge al den emballage, vi får ind ad døren?