Provence – god mad og vin

Den sydfranske provins Provence er et dejligt sted at holde ferie, og i vores familie har vi holdt mindst 15 ferier i Provence med byen Ste. Maxime som det sted, hvor vi oftest har haft base under ferierne. Jeg husker klart min kones og mit første møde med Provence. Både landskabet, det blå middelhav og befolkningen tog os med storm, og vi tabte vores hjerte til den del af Frankrig.

Min mangeårige interesse for god vin havde givet mig et vist kendskab til vinproduktion og da især den franske. Derfor var det med nogen skepsis fra min side, at vi brugte en del af vores første ferie i Provence på at finde ud af, om der overhovedet blev produceret ordentlig vin i det sydfranske. For når man læser diverse fagbøger om emnet, er det ikke ligefrem et distrikt, der roses for vine af høj kvalitet.

Provence forbindes normalt mest med rosévin, så jeg havde da sat næsen op efter at finde frem til en rosé med lidt karakter. Det lykkedes faktisk også hurtigt, og vi fandt frem til et par avlere, som producerer rosé, der er til mere end bare at bælle på altanen.

En større overraskelse for mig var, at vi faktisk også faldt over rødvin, der var mere end bare drikkelig. Det vakte min interesse, for det var stik imod alt, hvad jeg havde læst mig til tidligere. Vi besøgte en vinproducent, hvis rødvin vi havde smagt, og som syntes godt om. Det viste sig, at det var en englænder, der nogle år tidligere havde købt et noget forsømt vinslot ved navn Chateau de Berne lidt uden for byen Lorgues midt i Provence, og han havde lagt vinproduktionen helt om efter de mest moderne og anerkendte principper for både fermentering og vinifikation.

Da min kone og jeg besøgte denne vinproducent, gav jeg udtryk for min overraskelse over at finde en vin af virkelig høj kvalitet i Provence, og den engelske ejer af chateauet fortalte mig, at der var opstået en ny trend i Provence blandt mange vinproducenter, idet de var begyndt at interessere sig for at fremstille kvalitetsvine i stedet for mere jævne vine i store mængder.

Den samtale har jeg tænkt på masser af gange, når jeg er faldet over andre rødvine fra Provence af virkelig god kvalitet. Dem er der faktisk en del af, både fra området omkring Bandol, hvor Domaine Ott naturligvis er den mest kendte, samt forskellige andre områder i Provence.

For nogle få år siden faldt jeg igen tilfældigt over en ganske fornem rødvin fra Provence, nemlig fra Chateau Sainte Roseline. Denne producents Cuvé Special er en virkelig nydelse, og vi tager altid 12 flasker af den med hjem, når vi har holdt ferie i Provence.

Pudsigt nok er Provence det område i Frankrig – ja i hele Europa, hvor man først begyndte at avle vin. Da grækerne omkring 600 år før vores tidsregning kom til området, fandt de vinstokke i store mængder og gav sig selv i kast med at producere vin også andre steder.