Vippestol eller balancestol?

Vippestol eller balancestol

Er en vippestol, det samme som en balancestol, og er en ADHD stol det samme som en balancestol? Svaret er, at stort set: Ja, det er det samme. Som vi siger: Kært barn har mange navne. Og ja, en ADHD stol er en balancestol. Og dog. Der er små forskelle. De viser sig i, hvordan vi bruger terminologien omkring stolene. Når vi taler om ADHD stole, så tænker vi oftest på stole til børn. Af en eller anden grund tænker vi ikke på, at også voksne kan have ADHD. En ADHD stol er derfor oftest mindre end en almindelig balancestol er. Men i princippet fungerer de på samme måde: De tvinger brugeren til at aktivere hjernen, så kroppens muskler sørger for, at den holdes i balance. Hjernen fortæller derfor kroppen, at den skal gøre noget, som forhindrer den i at falde ned fra stolen. For de fleste voksne mennesker betyder det, at kroppen holdes i form. Ryggens og mavens muskler bliver simpelthen trænet til at holde kroppen i balance.

Hjernen aktiveres

For et barn med ADHD kan sådan en stol dog gøre endnu mere: Fordi hjernen bliver aktiveret i både højre og venstre halvdel, betyder det, at barnets evne til at koncentrere sig bliver forbedret. ADHD stolen hjælper altså, barnet igennem de faser, hvor det er uroligt og ikke koncentrerer sig. Og samtidigt bliver rygmuskulaturen opbygget. Det sidste er dog underordnet her. Det vigtige er, at når barnet sidder på stolen, så kommer der ro, og koncentrationsevnen forlænges.

Det med vippestole

Nu spurgte du også om vippestole. Og ja, det er det samme som balancestole. Her er vi ude i ordkløveri. En balancestol er en stol, der sikrer, at du forbedrer din evne til at holde balancen. Den hjælper dig, fordi den vipper frem, og tilbage – eller den bevæger sig i cirkler. Det betyder, at du skal bruge din krop, så du ikke dratter ned fra stolen. Dermed holder den din ryg og mavemuskulatur i form. Du kan jo ikke sidde der og gribe fat i bordet hele tiden. Du er nødt til også at kunne tage noter på din lap tops tastatur. Det skal du bruge begge hænder til. Og det er da kun godt, at du ikke får dannet et ekstra lag fedt på vommen netop, fordi du bruger mavens muskler til at holde balancen.

Og de kære balancestole

Balancestole vipper. Vi ser dem oftere og oftere. Vi har nemlig opdaget, at de er rare at sidde på. Måske ikke lige i begyndelsen. Men efterhånden som vi får opbygget vores muskler, indser vi – og vores krop – hvor gode vippestole er. Vippestole kommer med forskellige indstillingsmuligheder. De kan indstilles i højden, og ofte kan de grader, hvormed de vipper, også indstilles. Det betyder, at du kan få en balancestol, der ikke kræver så veltrænede muskler lige med det samme. Senere hen kan du indstille stolens kapacitet til at vippe, så musklerne bliver lidt mere udfordret. Det er derfor en sund og fleksibel stol, som du vil blive glad for at sidde på. Du skal dog ikke overtræne din ryg eller mave med en vippestol.