Tine Bryld

Tine Bryld er død natten til torsdag efter lang tids sygdom. Tine Bryld blev den 21. november sidste år ramt af en hjerneblødning og har efterfølgende været behandlet på Rigshospitalet, på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og på Hvidovre Hospital. Tine Bryld er særlig kendt for radioprogrammet Tværs, en brevkasse, hvor hun igennem 36 år har rådgivet unge om alt fra kærlighedssorger, seksualitet til mobning og tilværelsen som skilmissebarn indtil Tine Bryld trak sig tilbage fra programmet i efteråret 2008.

Derudover har Tine Bryld gennem mange år haft en fast brevkasse i damebladet Alt for Damerne, ligesom hun har skrevet en lang række bøger, hvoraf trilogien ‘Liv og Alexander’ fra 1982-1984 nok er den mest kendte.

Tine Bryld som rådgiver

Vi er vel mange, der har ligget søndag efter søndag aften og lyttet til de store og små problemer som især meget unge ringede ind til Tværs og Tine Bryld for at få hjælp til. Om sin egen rolle som rådgiver har Tine Bryld engang skrevet:

Jeg har brugt en stor del af mit liv til at rådgive andre. Ikke fordi jeg ved bedre, men fordi jeg er ret god til at høre efter hvad en anden siger og ikke siger og så stille nye spørgsmål, som ikke er blevet stillet. Det tror jeg mange sætter pris på fordi de fleste ønsker at høre, hvad andre mener om det de siger, det de repræsenterer. Det handler om ikke at dømme, ikke at moralisere, selv om jeg har ofte har lyst til det(!), så er det ikke mere et behov hos mig at gøre menneskene lykkeligere. Derimod vil jeg svare, når de spørger. Ikke hvad jeg synes, de skal gøre, men hvad jeg synes, de skal tænke over inden de træffer en beslutning.

Der er slet ingen tvivl om, at Tine Bryld har reddet mange unge mennesker fra både selvmord, depressioner og ud af misbrug af forskellig slags.

Omend jeg aldrig var enig med Tine i det politiske, har jeg altid haft stor respekt for hendes grænseløse menneskelighed og indsigt. Hendes død er et stort tab.

Tine Bryld og de kongelige

Der har ved flere lejligheder været skærmydsler mellem Tine Bryld og Kongehuset. Som for eksempel da hun var til en premiere hvor også kronprinseparret deltog. Under gallapremieren blev samtlige gæster gennet ind i biografsalen, før kronprinsen og kronprinsessen ankom, ligesom ingen gæster måtte forlade salen, før kronprinsparret var ude igen.

– Jeg synes, det er ydmygende – for mig som borger, men jeg tror også for det unge par – at der er forældede normer for, hvordan kongehuset skal behandles, skriver Tine Bryld i brevet, som Politiken.dk har fået overdraget.

– Kronprinsparret er unge, moderne og vil uden tvivl gøre alt for følge med tiden. Forstået på den måde, at både de og vi ønsker en ligeværdig behandling, en gensidig respekt, uddyber hun.

Æret være Tine Brylds minde – uanset hendes venstreorienterede holdninger.

Har du noget, du vil sige om Tine Bryld, er du velkommen i kommentarerne herunder.