Gulve er også indeklima

Hvis du skal til at bygge dit eget hus, så skal du altså være opmærksom på flere ting. Din arkitekt har sikkert forklaret dig en masse om det. Men der er to ting, som er meget vigtige i et hus. De handler om isoleringen af det. Det er vigtigt, at du får lavet en god isolering i gulvet – og i loftet. Du ved godt at varme stiger til vejrs.

Så den med isoleringen af loftet er selvfølgelig forståelig. Men gulvet? Hvorfor skal det isoleres. Ja, det har noget med fugt og den slags at gøre. Du vil jo ikke have, at dit hus får skader i fundamentet, og til det hører altså også gulvet.

Gulve er ikke bare gulve

Nu er et gulv ikke bare et gulv. Et gulv består af mange lag. Især det gulv, som ligger nederst i bygningen. Det er det gulv, som oftest bliver kaldt for terrændækket. Det består ikke af et enkelt lag. Men af flere. Det første er et kapillærlag, der sørger for dræningen af vand og fugt. Dernæst skal der lægges et lag isolering – og det skal være mindst 300 mm tykt. Det siger Bygningsreglementet – som er lovbogen for, hvordan man skal bygge i dag. Oven på isoleringslaget lægges der så et klaplag. Det er det lag, hvori du eventuelt får lagt gulvvarme ind. Når de 3 lag er lagt, så kommer det, der kaldes overgulvet. Det er det gulv, du går på. Om det skal være af træ eller af klinker eller et andet materiale er noget, du bestemmer – måske i samarbejde med arkitekten.

Terrændække

Jeg vil dog dvæle lidt ved terrændækket. Det er vigtigt, at det bliver udført præcist og med de bedste materialer, du har råd til. Samtidigt vil jeg også anbefale, at du kigger lidt på materialeforbrug. Og for at gøre livet lidt nemmere for dig så vil jeg anbefale, at som isoleringsmateriale skal du bruge noget, der hedder Thermotec. Det er et materiale, som endnu ikke er så kendt i Danmark. Men det er miljøvenligt, og det er nemt at lægge, fordi det består af små kugler. Det bliver simpelthen blæst ud over kapillærlaget og kan smyge sig godt ind i hjørnerne, hvor gulvet møder væggene. (Dette kan være et problem med andre isoleringsmaterialer). Det er nemt at planere, og det tørrer hurtigt. Oven på det ville jeg så lægge et Estrich slidlagsgulv. Det er et betongulv, som også kan fungere isolerende.

Isolering mod fodkulde

Men fordi du har brugt Thermotec isolering mod fodkulde, så skal du faktisk ikke bruge så meget beton til klaplaget. Du skal derfor ikke betale ekstra for at få lagt beton, der skal trænge ned der, hvor isoleringsmaterialet ikke har kunnet komme til.

Der er flere fordele ved Estrich slidlagsgulve. En af de store fordele er, at det kan bruges under alle former for overgulve. Du kan faktisk lægge et trægulv uden problemer. En anden fordel er, at det også kan fungere lydisolerende. Estrich slidlagsgulve kan også behandles, så de faktisk fungerer som overgulv. Så hvis du kan lide det rå look af beton som overgulv, så overvej mit forslag.