Hvad er det at skele?

Vil en skelen operation hjælpe mig?

Din hjerne dirigerer og styrer dine øjne, og øjenmuskel-kirurgi er ikke en hjerneoperation. Skæring og flytning af øjets muskler vil ikke automatisk ændre hjernen eller de signaler, den sender til øjenmusklerne. Dette er grunden til, at patienternes øjne ofte “går tilbage” eller afviger igen efter operationen. Nogle gange anbefaler kirugen en gentagelse af operationen. Det er vigtigt at forstå, at mens øjets muskelkirurgi og synskirurgi kan forbedre dit kosmetiske udseende, betyder det ikke nødvendigvis at synet forbedres.

Mange videnskabelige undersøgelser rapporterer succes rater for øjets muskelkirurgi varierende fra 30% til 80%. I de undersøgelser er succesen ofte defineret som kun den kosmetisk forbedring. “Kosmetiske forbedringer” betyder, at der efter kirurgi af øjenmusklen fik patientens øjne et lige og tilpasset udseende, men et forbedret syn blev ikke nået.

Er der tale om nyfødte med skelen anbefales det ikke, at forældrene haster til at foretage en operation, men venter og undersøger mulighederne grundigt. Det er naturligvis vigtigt at afgøre, om kirurgi kan anbefales med henblik på kun kosmetisk forbedring. Spørg kirurgen, og bed om at få oplyst de mål og risici, der er forbundet med enhver operation. Forældre opfordres til at stille mange spørgsmål. Spørg om de forventede resultater. Også glem ikke at diskutere sandsynligheden for, at flere operationer vil blive anbefalet.

Efter operationen må du ikke gnide dig i øjet i den første tid, og du må heller ikke svømme. Dit øje vil være ømt, og det kan de første uger være følsomt at bevæge øjet. Det hvide i øjet vil være rødt den første tid. Dette forbedres over de første 2-3 uger.

Er der andre muligheder end operation?

Ja, du kan få såkaldt synsterapi. Synsterapi er en individualiseret, ikke-kirurgisk behandlingsform designet til at korrigere øjets bevægelser og visuelle-motoriske mangler. Synsterapisessioner omfatter procedurer, der er designet til at forbedre hjernens evne til at kontrollere:

  • øjets orientering
  • øjets evne til at fokusere
  • øjets bevægelser og endelig
  • visuel bearbejdning

Synsmotorik og udholdenhed kan udvikles ved brug af specialiserede computere og optiske enheder, herunder terapeutiske linser, prismer og filtre. I løbet af de sidste faser af behandlingen er patientens nyerhvervede visuelle færdigheder styrket og gjort automatisk gennem gentagelse efter gentagelse og ved integration med motoriske og kognitive færdigheder.

Kilde: Øjenlågsoperationer.dk