Rengøring kræver viden

plumber, pömpel, figure

Hvor lang tid tager det at blive rengøringsassistent? Ja, det er jo et godt spørgsmål. Hos nogle rengøringsfirmaer kan det tage et par uger, inden du kan kalde dig uddannet rengøringsassistent. Hos andre vil der være tale om ganske kortvarig træning, hvor du får de basale instrukser om rengøringsmidler, redskaber og korrekt brug af dem, så din krop ikke kommer til skade. Andre firmaer har specialiseret sig i fx erhvervsrengøring. Så du får træning i at anvende større og tungere maskiner. Fx på fabriksgulve. Eller på hospitaler.

Stor forskel på arbejdssteder

Så kort sagt: Det kan variere meget. Der er forskel på at gøre rent på et hotelværelse og så at gøre rent i en fabrikshal. Og ja, firmarengøring kan være en fællesbetegnelse for rengøring i mange forskellige rum. Nogle hospitaler anvender særlige rengøringsfirmaer. Andre hyrer rengøringsassistenter, der måske allerede er indrulleret på en hospitalsrelateret uddannelse: Sygeplejerske, laborant eller læge. Det er der sådan set ikke noget forkert i. Og der er heller ikke særlige regler.
Men det, som du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil arbejde som rengøringsassistent, er, at det faktisk er et ret hårdt job. Der bliver stillet krav til dig.

Effektivitet

Du skal arbejde effektivt. Og i nogle tilfælde også meget hurtigt. Udover, at det er opslidende, så er det også mentalt hårdt at skulle arbejde meget hurtigt. Du har sikkert hørt om et rengøringsfirma fra Risskov, som satte for store krav til deres ansatte. Firmaet oplevede at mange rengøringsassistenter anlagde sager om arbejdsskader, fordi det fysiske og psykiske pres blev for stort. Ok, firmaet betalte erstatningerne og forstod, at det måtte omlægge sin politik og sine mål. I dag fungerer firmaet fint. Der er ikke nogen problemer. Men det kan – som sagt – være et meget hårdt job.

En af de fysiske skader, som et rengøringsjob kan medføre, er rygskader. Det har noget at gøre med, at du ofte skal flytte på tunge ting. Fx en seng. Eller et bord med tungt værktøj. Her er det ikke nødvendigvis firmaets skyld, hvis du får sådan en skade. Et rengøringsfirma, der tager sit ansvar alvorligt, har nemlig trænet dig i, hvordan du skal løfte tunge ting. Og måske har du ikke hørt efter: Du skal nemlig bruge benene og ikke ryggen, når du løfter tunge ting. Vi glemmer det ofte. Men her er det altså vigtigt, at du deltager i træningen og tager den alvorligt. Hvis du følger træningen, som du får, så vil du også kunne undgå fysiske skader på din krop.

Rengøringsmidler betyder en hel del

Fx så kan rengøringsmidler brænde din hud, hvis du sjusker med dem. Du skal derfor være opmærksom på at bruge handsker og den særlige kittel, som du vil få udleveret. Der er nogle regler, som du skal overholde. Et job som rengøringsassistent lyder måske ikke som det mest spændende. Men det kan faktisk være et job, som både giver dig smør til brødet og tid til at tænke over tingene. Så et job indenfor kontorrengøring er slet ikke det værste, du kan få som studerende. Så tænk over det, hvis SU’en ikke slår til.